Șoferii trebuie să știe: se poate întâmpla la pompă, cum putem fi afectați
Prețurile petrolului au recuperat pierderile grele, crescând cu peste 2%, din cauza restricției ofertei și a perspectivei tot mai mari de noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, chiar dacă semnele de progres au apărut din discuțiile de pace dintre Moscova și Kiev.
Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 2,48 USD, sau 2,3%, la 112,71 USD, inversând o pierdere de 2% în sesiunea precedentă.
Contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au crescut cu 2,72 dolari, sau 2,6%, la 106,96 dolari pe baril, ștergând o scădere de 1,6%.
„Am vedea un risc suplimentar de 1 milion de barili pe zi de producție rusă în pericol dacă relațiile cu Europa s-ar înrăutăți și va fi instituit un embargo petrolier, deși încă vedem acest lucru ca fiind puțin probabil”, a spus compania de consultanță JBC Energy.
„Statele Unite și aliații săi plănuiesc noi sancțiuni asupra mai multor sectoare ale economiei Rusiei, care sunt esențiale pentru susținerea invaziei Ucrainei, inclusiv lanțurile de aprovizionare militare”.
Piața a înregistrat vânzări puternice în sesiunea anterioară, după ce Rusia a promis că va reduce operațiunile militare în jurul Kievului, dar rapoartele despre noi atacuri au continuat.
Piața rămâne instabilă
Principalul parlamentar al Rusiei a avertizat Uniunea Europeană că exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea ar putea fi în curând evaluate în ruble, după ce a cerut anterior ca țările „neprietenoase” să plătească în ruble pentru gazul său.
Analistul Commonwealth Bank, Tobin Gorey, a declarat într-o notă că recuperarea prețurilor „sugerează că piața petrolului, cel puțin, are un grad puternic de scepticism cu privire la orice „progres””.
Concentrarea pieței s-a îndreptat către aprovizionare strânsă, după ce grupul industrial al Institutului American de Petrol a raportat că stocurile de țiței au scăzut cu 3 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 25 martie, de trei ori decât scăderea la care se așteptau.
Menținând piața strânsă, este puțin probabil ca marii producători de petrol să crească producția peste 400.000 de barili pe zi conveniți atunci când Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, denumite împreună OPEC+, se vor întâlni joi.
Cu toate acestea, prețurile petrolului se confruntă cu presiunea din cauza slăbirii cererii din China din cauza restricțiilor de mobilitate înăsprite și a blocajelor legate de COVID-19 în mai multe orașe, inclusiv centrul financiar Shanghai.